Mikäli asunnossa on häiritseviä hajuja tai jos asukkailla on epämääräisiä oireita, kuten väsymystä tai sairasteluja, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sisäilman laatuun. Ihminen tottuu vähitellen huononevaan sisäilmaan. Ammattilaisella säännöllisin väliajoin teetetty sisäilmahuolto onkin paras tapa taata terveellinen ja puhdas sisäilma kodissasi.
Näiltä sivuilta löydät tietoa teksti-, kuva- ja videomuodossa siitä, mitä huoltotoimenpiteitä tehdä. Saat tietoa myös siitä, miten toimenpiteet tulee tehdä. Väärin suoritettu ilmanvaihtohuolto voi aiheuttaa jopa vakavampia ongelmia kuin laiminlyöty huolto.
Mikäli olet havainnut ongelmia ilmanvaihdossa, voit tehdä pikadiagnoosin tästä.
Laitteisto ja suodattimet Kuvassa näkyvä 6 kuukautta vanha hienosuodatin päästää läpi alle puolet tarvittavasta tuloilmasta.
Ilmanvaihtoventtiilit Kuvassa näkyvä 2 vuoden aikana kertynyt lika poistoventtiilissä pienentää poistoa yli kolmanneksen, heikentäen mm. kosteuden poistoa.
Ilmanvaihtokanavat Kuvassa näkyvä 6 vuoden aikana ilmanvaihtokanaviin kertynyt lika heikentää ilmanvaihdon tehoa lähes kolmanneksen.
Toimivan ilmanvaihdon ABC*
A) Vaihda suodattimet kaksi kertaa vuodessa. Suodattimet tulee vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaan tai tarvittaessa. Huomioi, että suodattimen puhdistus ei pääsääntöisesti palauta likaantuneen suodattimen läpäisykykyä. B) Puhdista vuosittain venttiilit ja tarkista laitteiden toiminta. Venttiili tulee irrottaa puhdistusta varten kokonaisena. Venttiilin keskellä sijaitsee lukitusruuvi, joka varmistaa, että venttiilin säätö pysyy tasapainossa. C) Puhdista viiden vuoden välein koko ilmanvaihtojärjestelmä. Tilaa ilmanvaihdon ammattilaiselta ilmanvaihdon puhdistustyö säännöllisin väliajoin.
On lisäksi tärkeä varmistaa, ettei asunnon ilmanvaihto ole liian pienellä. Liian pienellä teholla toimiva ilmanvaihto ei poista kosteutta tehokkaasti ja/tai asunnon hiilidioksiditasot ovat liian korkealla.
*) Mikäli ilmanvaihtojärjestelmässäsi ei ole suodattimia, vain kohdat B ja C koskevat sinun kotiasi.